Optie zwemmen

Het concept:
Deze optie richt zich op recreatieve en competitiezwemmers, waterpolospelers maar ook triatleten. Zowel als beginnend als ervaren (wedstrijd)zwemmer kun je kiezen voor deze optie. De trainingen gaan door op maandag- en donderdagnamiddag. Alle moderne zwemstijlen en specifieke trainingsaspecten komen aan bod. Je werkt aan je techniek, je inzicht in de (bio)mechanische eigenschappen van het zwemmen, je kennis en toepassing van het zwemreglement, je water- en stuwingsgevoel, je prestatiedrang, enz… 

Deze optie volgt een meerjarenplanning. We bouwen zowel conditioneel als technisch op om een eindexamen in het 6de jaar over 800m vrijeslag en 400m wisselslag af te werken binnen een bepaalde tijd. De jaarlijkse scholencompetitie (zowel West-Vlaams als nadien het Vlaams kampioenschap) wordt als belangrijk doel tijdens het jaar aangestipt. 

Op maandag wordt er vooral getraind op techniek, start- en/of keerpunten en basisconditie. Af en toe staan er ook reddingstechnieken of openwatertechnieken op het programma. 
Op donderdag wordt er stevig doorgetraind. Een sprint- en weerstandstraining loert steeds om de hoek, alsook een uitgebreide conditieset.

Als zwemmer mag je tevens ook ELKE dag buitenschools trainen.

Als competitiezwemmer is een samenwerking met jouw club of zwemtrainer mogelijk. Hierbij staat de lesgever klaar voor de begeleiding van een aangepast trainingsschema in het reguliere lesprogramma.

Deze optie biedt, binnen het normale uurrooster, 3.30u extra training.

De waterpolospeler kan de extra trainingsuren gebruiken om zijn zwemslag ter volmaken, zowel op de rug als op de buik. De doorgedreven training op donderdag biedt een meerwaarde in functie van een wedstrijd. 

Triatleten zijn ook van harte welkom! Deze optie biedt ook combinatie- of koppeltraining. Een training tijdens optie zwemmen kan dus bestaan uit een duurtraining, gevolgd door een looptraining op de piste naast het zwembad. Een ideale manier om deze zware horde vaker in te oefenen. Ook het volgen van extra uren fietsen (bv. op woensdagmiddag) kan geregeld worden waardoor elke sporttak extra getraind kan worden. Verder is het ook mogelijk om een les optie zwemmen (bv. 1x/maand) te vervangen door een rit met de fiets, samen met de leerlingen van optie wielrennen.

Kortom, deze optie biedt een waaier aan mogelijkheden voor zowel de beginnende zwemmer, de competitiezwemmer, de waterpolospeler of triatleet. Dit is uniek in West-Vlaanderen.

Pieter Moerman is de vaste lesgever. Hij heeft intussen al 25 jaar ervaring als zwemmer en trainer. Hij heeft een diploma Trainer A zwemmen op zak, is VTS docent zwemmen,  hoofdcoach van zwemclub DMI Middelkerke (vroeger Coast) en praktijkassistent aan de UGent.

Benodigdheden (bij voorkeur alles in tweevoud)

  • Zwempak (uniform)
  • Badmuts (uniform)
  • Zwembril 
     

Alle andere materialen liggen ter beschikking in het zwembad.

 

 

 

 

Heb jij interesse in deze sportoptie?

Contacteer ons