Pages Navigation Menu

Gezond, gezonder, gezondst

Al vanaf het prille begin van onze school willen we leerlingen vormen tot sterke zelfstandige persoonlijkheden. We willen leerlingen helpen groeien naar adolescenten die hun eigen leven in handen nemen. Zo proberen we hen weerbaar te maken en klaar te stomen om binnen de hedendaagse maatschappelijke structuren succesvol te functioneren.

Onmiddellijk na de krokusvakantie organiseerden we een gezondheidsweek. Tijdens die week schonken we extra aandacht aan lichamelijke en mentale gezondheid. Zorg dragen voor je eigen lichaam en geest is heel belangrijk. Binnen onze sportschool gaat sowieso al veel aandacht naar bewegen en trainen, maar toch probeerden we het accent te leggen op mentaal welbevinden en natuurlijk ook op gezonde voeding. Het keukenpersoneel maakte een weekmenu in samenwerking met voedingsspecialisten van Sana. In de pauzes kon iedereen fruitsalades en smoothies kopen in een fruitwinkeltje.

Op maandagnamiddag werden de lessen vervangen door een alternatieve les. Leerlingen konden kiezen uit een van volgende activiteiten: een fitnesswork-out, pilates, rugscholing, relaxatietraining, aquatraining of preventie- en stabilisatietraining. Juist ademen, lichaamsbeheersing, zelfcontrole, ergonomisch bewegen, voorkomen van letsels, herbronnen, tot rust komen… Allemaal aspecten die ruim aan bod kwamen. Het deed ons plezier hoe onze leerlingen deze activiteiten hebben uitgevoerd!

Ook op woensdagvoormiddag werden de eerste 3 lesuren vervangen door interactieve workshops. De derdes werkten rond omgaan met elkaar. Ze leerden over relaties en seksualiteit en hoe je respectvol met elkaar moet omgaan. De vierdes kregen een interactieve voordracht over pesten. Verdraagzaamheid en elkaar helpen i.p.v. elkaar uitsluiten. Vooroordelen werden doorprikt. Stereotypering en ongepaste invloeden en machtsmisbruik kunnen we missen als kiespijn.
De vijfdes kregen een getuigenis over de gevaren van druggebruik. Allen werden er stil van. Onze zesdes gingen dieper in op gezonde voeding.
Op donderdagnamiddag is er de jaarlijkse cross waar iedereen tot het uiterste gaat op lichamelijk en ook geestelijk vlak. Wie de cross ooit al gelopen heeft, weet wat het betekent als je de zandheuvel passeert: niet opgeven en doorgaan! Heel wat oud-leerlingen namen deel uit pure nostalgie. Masseurs en kinesisten waren ook uitgenodigd. Ze verzorgden de deelnemers en bevorderden de recuperatie.

Donderdagavond volgden alle vijfdes en zesdes een lezing over (alcohol)verslaving. Dit gebeurde in samenwerking met de Rotary van Meulebeke.

Zelfs in de theorielessen werden extra accenten gelegd op lichamelijke en mentale gezondheid.

Als school hopen we de leerlingen via de gezondheidsweek te stimuleren om een gezonde levensstijl na te streven.

Alle foto’s van de gezondheidsweek en de cross vind je terug in de fotoalbums.